EnglishSwedish

För fotografer

Börja sälja dina bilder redan idag

Om du är proffs eller amatör fotograf och vill lämna in dina arbeten till STOCKPHOTOMEDIA behöver du bara ladda upp dina fotografier, grafiker eller bilder till www.fotomedia.se för att andra ska kunna ta del av dem och ladda ner dem. Alla köp av användare registreras och du får din andel (inkomst) av den vinst som genereras till följd av att andra användare köper dina alster.

I egenskap av inlämnare (presumtiv medlem)

Registrera först ett konto gratis, där efter måste du gå igenom vår korta onlinekurs, som kan nås genom att klicka på länken "REGISTRERA DIG SOM FOTOGRAF" i avdelningen “Mitt konto”. När du känner dig säker på att du har förstått instruktionerna ber vi dig vänligen att göra testet som indikerar hur väl du har uppfattat materialet. När du har klarat testet är du kvalificerad att i egenskap av medlem få möjlighet att lämna in dina arbeten – fotografier, bilder och grafiker, etc. – för godkännande av våra redaktörer.

Efter att de första filerna/arbetsproverna har granskats och blivit godkända kan du börja ladda upp bilder.

Du får sälja bilder på andra sidor samtidigt då detta är ett icke-exklusivt avtal.

Vi ber dig observera att fotografer som har laddat upp bilder förbinder sig att lämna allt innehåll på stockphotomedia.com i minst 6 månader. Detta gäller oavsett om fotografen önskar avsluta sitt konto innan dess.

Inkomst per nedladdning

Varför bara säljer dina bilder exklusivt en gång? Sälj dem här Royaltyfria kanske 100 gånger!!
När en bild eller ett foto har laddats ner, betalar användaren som har genomfört nedladdningen för bilden/fotot, som är uppladdat av fotografen. Fotografens konto, kontoinnehavaren, kommer automatiskt att krediteras med 35 % av den genererade inkomsten per nedladdning för bilder i formatet small, 55 % för bilder i formatet large och 50 % för illustrationer. När saldot på kontot överstiger €60, eller med ett intervall på 3 månader, har kontoinnehavaren rätt att begära en utbetalning. Vi använder oss av PayPal och Moneybookers.
Det finns en “Nedladdningsstatistik”-knapp i “Mitt konto” som låter dig ta del av mer detaljerad statistik om köp av bilder med Krediter och olika procentsatser.

Generera inkomst

Det lönar sig att vara produktiv eftersom detta ökar chansen att någon av dina inlämnade bilder används. Du kan dock även öka chanserna för att något av dina foton/bilder köps, genom att noggrant välja vilka bilder du lämnar in. Vi bevakar alla förfrågningar från våra användare och vi sammanställer data som visar vilken typ av bilder som det är störst efterfrågan på. Genom att regelbundet inhämta information från denna databank kan du lättare erbjuda bilder och foton som ger så stort positivt genomslag som möjligt på din inkomst. Var uppfinningsrik och låt din kreativitet flöda, för att på så sätt öka dina chanser att bli nedladdad ofta!

Gratis bilder!!

Varje vecka kommer 2 till 4 bilder att finnas tillgängliga för gratis nedladdning. Som fotograf har du nu möjlighet att donera bilder till denna avdelning. Dessa bilder kan användas av våra kunder i kommersiella syften för webb och/eller tryck på samma sätt som med köpta bilder. Vi gör detta för att öka exponeringen av din portfölj och på så sätt får du gratis reklam! Om du skulle vilja donera en bild kan du göra det med hjälp av “Donera en bild”-funktionen som finns i “Mitt konto”. Klicka på ”Donera en bild” och uppge bildens ID. Alternativt kan du uppge bildens ID i ett mejl med meddelandet att du vill donera bilden och skicka det till office@stockphotomedia.com

Donera en bild>> 

Kvalitet

Kvaliteten på fotografierna som du laddar upp påverkar starkt hur pass attraktiva de är på marknaden och således också hur mycket inkomst de genererar till dig. Försäkra dig om att dina bilder är av god kvalitet för att öka din inkomstpotential.

Regler och förordningar

Upphovsrättslagarna kräver att du noggrant läser och fullt ut förstår de allmänna Regler och Villkor som finns för uppladdning. Varje foto och bild som är uppladdat måste ha tagits av dig och du är ensam ansvarig för att du äger alla juridiska rättigheter till nämnda foton eller bilder och att de inte innehåller något upphovsrättsskyddat material eller några varumärken.

Om ett fotografi eller en bild innehåller en eller flera igenkännbara individer, eller en igenkännbar byggnad eller fastighet, måste du ha en signerat Model-release och/eller Property-release från alla personer däri eller från ansvarig person. Det relevanta Model-releasen / Property-releasen måste laddas upp tillsammans med fotot eller bilden.

Modelrelease bibliotek

Plats: Mitt konto / Uppladdade bilder / illustrationer / begär godkännande / Model/Property release / typ.

Du kan ladda upp ett Modelrelease document till ditt bibliotek, därefter behöver du inte ladda upp det varje gång du laddar upp en bild. Du väljer det enkelt rätt Modelrelease från listan.

Bilder endast för redaktionellt ändamål (nyhets relaterade bilder)

Exempel på redaktionella bilder: en parad, tal av en offentlig person, sporthändelse, folkmassa utanför en rättegång, politisk demonstration, kändis som sjunger.
Vid uppladdning av redaktionellt ändamål Välj 'Redaktionell bild, I sektionen ”Mitt konto”/”Uppladdade filer” där finns funktioner för att lägga till nyckelord, namn, kategorier, etc.,


 En del av bilderna som finns på Fotomedia (Stockphotomedia) innehåller ansikten/människor och/eller varumärken/sevärdheter/logotyper/konst/etc. som går att känna igen. Dessa är tillgängliga för försäljning, utan gällande Egendoms- och/eller Modellöverlåtelser. I sådana fall kommer det att finnas en notering nära bilden med texten:

“Endast för redaktionellt ändamål”

Bilder for redaktionellt ändamål får endast användas av behörig massmedia, som förutsätts vara opartisk och som når en stor, anonym publik.

"Anonym" definieras som tillgänglig för alla i spridningsområdet.

"Stor" är ett något vagt begrepp, men en upplaga på 2,000 kan ofta ses som ett minimum. Mediet får innehålla annonser.

Allmänt accepterat redaktionellt bruk inkluderar följande:

• Tidningsartiklar och specialartiklar som har en koppling till användandet av bilden (bildens användning).
• Internet- (webb-) artiklar och specialartiklar som har en koppling till användandet av bilden (bildens användning).
• Böcker som handlar om ämnet.

Upphovsrätt

När du laddar upp dina foton och bilder till STOCKPHOTOMEDIA, behåller du ägandet av upphovsrätten till 100 %. Genom att ladda upp dina foton och bilder ger du STOCKPHOTOMEDIA rätten att marknadsföra dina foton och bilder och du får samtidigt kommission varje gång något av dina foton väljs, laddas ner och betalas av en annan användare.

Förslag och råd

Mest är inte bäst, men mest av rätt sort är bäst. Nedan följer några förslag på vad som kan vara bra att tänka på.

Kreativitet – Se till att kombinera din kreativitet och talang – de bästa bilderna fångas ofta i ögonblick när du minst anar det.

Ämnesval – Välj ämne med omsorg och komponera därefter din bild så att detta ämne framgår tydligt.

Bra ljus – Ljuset är av yttersta vikt – en del enkom vita och del enkom svarta är bra – kolla i Photoshop.

Utmärkta färger – Försäkra dig om att din bild har bästa möjliga färger – kanske en färgredigering i Photoshop.

Intresse och attraktivitet – Försök att komponera motiv som har ett så brett användningsområde som möjligt och därmed attraherar så många potentiella köpare som möjligt.

Upphovsrätt – Alla foton och bilder som du lämnar in måste ha tagits/skapats av dig personligen. Det får inte finnas några företagslogotyper, varumärken eller igenkännbara ansikten i dina bilder – om du inte har skaffat och laddat upp en Model-release / Property-release.

Som medlem får du inte ladda upp innehåll som du inte äger upphovsrätt till – såvida du inte har skaffat och laddat upp en giltig Överlåtelse.

När du laddar upp en illustration med en konstnärlig design, ladda upp originalarbetet från vilket illustrationen togs i avdelningen Model-release. Du behöver inte göra detta om du är laglig ägare av originalarbetet, men vi ber dig då att uppge detta i avdelningen Meddelanden till Administrationen.

Genom att skaffa tillgång till, söka, köpa eller initiera en transaktion via vår hemsida har du automatiskt samtyckt till att ha läst och godkänt våra Regler och Villkor. Om du är i minsta tvivel om möjligheten till användande av något fotografi eller någon bild från vår hemsida, ber vi dig vänligen att kontakta vår support på support@stockphotomedia.com

FAQs

Jag har precis registrerat mig men jag kan inte nå mitt konto, vad är problemet?
Var vänlig se till att din webbläsare accepterar cookies. Om problemen fortsätter med att logga in, stäng din webbläsare och öppna en ny session!

Jag registrerade mig hos Fotomedia och lämnade en gällande mejladress, men jag får inga mejl från er.
Om du använder ett spamfilter eller en gratis mejl-leverantör som t ex Hotmail, måste du se till att filtren inte oavsiktligt identifierar våra mejl som spam. Det är möjligt att detta händer, speciellt vad gäller de automatiska meddelanden vi skickar till våra bidragsgivare. Om du inte kan identifiera filtren, kontakta din mejl-/Internet-leverantör eller ändra mejladressen i din profil.

Hur kan jag ta bort en bild?
Gör en förfrågan på Kontakta oss-sidan. Kom ihåg att du genom att ladda upp bilder tillåter Fotomedia att använda och sälja ditt foto och betala dig för det, i minst 6 månader. Naturligtvis är vi resonabla och om vi får en förfråga om att ta bort ett foto, kommer vi sannolikt att ta bort det från sidan för dig. Men vi kan inte hindra någon som redan har laddat ner/köpt ett foto att använda det.

Mina foton säljer inte, vad kan jag göra?
Det kan finnas en del anledningar till varför dina foton inte säljer (till varför ingen köper dina foton):

1. Dina foton är inte efterfrågade kommersiellt, med andra ord kanske det inte finns så många personer som har användning för ditt foto. Därför är det bättre om du tar de foton som du tror är väldigt användbara om du är ute efter att tjäna pengar. Titta på Populära bilder för att få idéer om vad som säljer bäst.

2. Du har inte laddat upp tillräckligt många foton. Alla de som tjänar mest hos oss har allt från 100 till flera tusen foton i sina dokumentmappar. Genom att bara ladda upp ett fåtal foton kommer du normalt sett inte att tjäna så mycket. Ladda upp en tillräckligt stor samling av dina mest kommersiellt gångbara eller dina mest fantastiska foton.

3. Du har kanske inte gett det hela tillräckligt med tid/inte väntat tillräckligt länge. Om du precis har signat upp och har en liten samling, bygg då istället vidare på den och vänta ett par månader.

4. Kvaliteten på dina foton är inte så bra.

5. Du kanske inte har satt tillräckligt många nyckelord eller du kanske inte har valt de bästa kategorierna för ditt foto när du skickade in det/laddade upp det.

Modelrelease bibliotek

Plats: Mitt konto / Uppladdade bilder / illustrationer / begär godkännande / Model/Property release / typ.

Du kan ladda upp ett Modelrelease document till ditt bibliotek, därefter behöver du inte ladda upp det varje gång du laddar upp en bild. Du väljer det enkelt rätt Modelrelease från listan.

Problem med att hitta på nyckelord till dina bilder?
Om du får problem med att hitta på nyckelord till dina bilder, kan du ta hjälp av online-verktyg som t ex Skoldatanätet Lexin - www.arcurs.com/keywording/